
Boya badana yaptıracağınız zaman, boya rengine ve özelliklerine karar vermek yalnızca bir başlangıçtır. Doğru bir biçimde badana yapmak için tercih ettiğiniz boya çeşidi, odalarınızın estetik görünümü ve elde etmeyi arzu ettiğiniz doku, renk gibi detayları iyice araştırmak gerekir. Bu sebeple potansiyel bir hatayı engellemek için sizlere çok kullanılan boya çeşitleri hakkında çeşitli bilgiler vereceğiz.
BOYA TÜRLERİ
- Su bazlı boya
- Yağlı boya
- Mat boya
- Saten boya
- Parlak boya
- Yarı parlak boya
Su Bazlı Boyalar
Piyasada satılan duvar boyalarının çoğu, kullanılabilirlik sebebiyle su esaslıdır. Duvarlarınız daha öncesinden yağ bazlı bir boyayla boyanmışsa, su esaslı boyaya geçiş yaparken problem çıkarmaya sebep olacağından dikkatli olmanız gerekir. Bu durumda profesyoneller yüzeyin yıkanmasını ve sonrasında orta-yumuşak zımpara ile pürüzlendirilmesini tavsiye ediyorlar. Bu uygulama, yeni katın soyulmasını engellemek için temiz, kuru ve donuk bir şekle getirir.
Petrol esaslı bir boya alışılmış olarak çok tercih edilebilmektedir, ancak su esaslı bir ürün istediğiniz durumlarda, bir dizi şirket “su esaslı emayeler” ya da “su esaslı alkidler” getirmiştir. Boya badana da kullanılan bu tür boyalar, yağ bazlı olanlara çok benziyor. Pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için iyi bir tesviye kalitesine sahipdirler.
Su bazlı boyaların avantajları
- Ön işlem gerekmez
- Küf büyümesi olmaz
- Toksik emisyon azdır
- Su ile kolay temizlenmektedir
- Hızlı kuruma özelliğine sahiptir.
- Çatlamaya dayanıklı elastik yapıdadır
- Tüm yüzeylerde kullanılabilir
- Gün ışığında solma yapmaz
YAĞLI BOYALAR
Yağlı boyaların avantajları
- Suya dayanıklılığı ile silinebilirlik
- Canlı parlak görünüm
- Rutubetli yüzeyler için dayanıklı Banyo ya da mutfak
- Uzun kuruma süresiyle düzeltilebilirlik
- Dayanıklı ve sert kaplama
Mat ve Parlak Boyalar
Parlak Boyalar
Mat boyaların fonksiyonları
- Parlaklığı en az düzeyde yansıtır
- Tavan ve duvarlarda hataların gizlenmesini sağlar
- Son derece renk derinliği sunar
- Çoğunlukla duvarlar için en uygun parlaklık olarak nitelendirilir
- Titiz temizlik işlemi gerektirir kimi zaman temizlemesi zordur
Saten boya fonksiyonları:
Geliştirilmiş dayanım sağlamaktadır
Banyo Mutfak gibi sıkıntılı zeminlerde çokça kullanılır.
Parlak ve Yarı Parlak boya Fonksiyonları:
- Mutfaklar, kapılar, pencere dekoru, vurgulu duvarlar ve banyolar için uygundur
- Yüksek yansıtıcı boya çeşididir
- Çok mukavemetlidir ve çoklu temizliklere dayanıklıdır
- Süpürgelikler, kalıplar ve kapılar üstünde kullanılabilir
Yüzey yeteri kadar pürüzsüz değil ise kusurları vurgulayabilmektedir
Boya seçimi nasıl yapılır?
Donuk bir parlaklık, bu dokusal element sebebiyle size sakin ve huzurlu bir his verir. Yelpazenin diğer tarafında, parlak boyalar mekanlarınıza yüksek enerji ve heyecan katabilir. Daha koyu daha zengin renkler, içinde artan renklendirici sebebiyle daha yüksek parlaklığa sahiptir, bu sebeple boya badana yaparken daha koyu bir rengi kullanırken daha düşük bir parlaklık tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
Konu yumurta kabuğu ve saten boyaya gelince, onların daha az doğal ışıkla daha küçük alanlarda kullanılması önerilmektedir. Yumurta kabuğu da duvar hatalarını kaplamak için çok etkilidir ve sürtünmelere karşı mukavemetlidir.
En son olarak, tercih ettiğiniz boyanın, yalnızca boya badana ustasının kullandığı aletlerin kalitesi ile doğru orantılı olduğunu unutmama gerekir. Silindirler ya da fırçaları seçerken fiyat ve marka hakkında düşünebilirsiniz, ama yüksek nitelikli araçlar kullanmak daima en iyi görünümü elde etmenize yardım edecektir.