
Evini çeşitli sebeplerle kendisi boyamak isteyen tüketiciye mükemmel boya işçiliğinin önemli noktalarını anlatan Evimin Boyacısı ustaları, mükemmel boyacılığın zannedildiği kadar zor olmadığının, tam tersine çok eğlenceli ve zevkli olduğunun önemini belirtiyor.
Boya Badana sürecini keyifli ve zevkli bir hale getirmek için ön hazırlıktan itibaren en pratik uygulama tavsiyeleri şöyledir.
Öncelikle evinizi boya badana için hazırlayın
Boyayı duvarınıza uygularken yalnızca duvarlar değil prizler, anahtarlar, halılar, mobilyalarda boyadan etkilenmektedir. İşin başında halıları ve kilimleri kaldırmalısınız. Taban kısımlarında ki parke yada döşemeleri korumak için, naylon örtü serebilirsiniz.
Duvarları boyarken rahat edebilmeniz için mobilyaları odadan dışarı çıkarmanız yada odanın ortasında toplayarak üzerlerini koruyucu koruyucu bir örtü örtebilirsiniz. Son olarak prizler, anahtarlar ve süpürgelikleri kağıt bantla kapatabilirsiniz.
Mükemmel bir boya için mutlaka hazırlık yapın
Pürüzsüz duvarların sırrı duvarları boyaya hazırlamaktan ve astar yapmaktır.
- Duvar boyama için evvela duvarın boyaya hazır olup olmadığı incelenmeli.
- Küf ve nem gibi yalıtımdan kaynaklanan bir problem var ise o sorun çözülmeli.
- Duvarda kabaran ve dökülen kısımlar temizlendikten sonra macunla tamirat yapılabilir.
- Macun uygulandıktan sonra yüzeyi zımparayla düzeltilmelidir. Sonrasında astarlama işlemi yapılabilir.
- Boyanın daha sağlam olması ve daha uzun ömürlü olması sağladığından astar yapılmalı.
Kusursuz bir kestirme yapmak
Boyanacak odanın duvarlarına astar uyguladıktan sonra kestirme yaparsanız duvarlarınız harika bir görünüme kavuşacaktır. Tavanını ve duvarlarını iki ayrı renk yaptıysanız ve mükemmel duvar boyama istiyorsanız kusursuz bir kestirme yapmanız gerekmektedir.
Dikey bir şekilde kestirme yapmak için köşelerin kesiştiği noktadan boya başlamanızı tavsiye ediyoruz. Duvar boyunca aşağı doğru tek bir hamlede boyamaya çalışın. Bu şekilde yaptığınızda, boya fırçanın üstünde kayar ve duvarda temiz bir yüzey meydana getirir.
Yatay bir kestirme için bu defa fırçayı yatay şeritler halinde hareket ettirin. Kestirme işlemi yaparken elinizin titrememelidir ve yumuşak fırça darbeleri atmalısınız. Kestirme yaptıktan sonra duvarları tercih ettiğiniz renge boyayabilirsiniz.
İz bırakmadan boyamanın önemli noktaları
Boya badana işlemine başlamadan önce kestirme işlemi yaptıysanız boyanın iz bırakmamasını sağlamış olursunuz. Kestirme yaptığınız boyanın kıvamıyla duvarı boyadığınız boyanın kıvamı eşit olursa iz bırakmamış olacaktır. Boyada iz olmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar şeklinde uygulamanızı öneriyoruz.
Damlatmadan boya yapmak
- Damlatmadan boya badana yapmak için boya uygun şekilde inceltilmelidir. Kovanın üstünde yazan oranları uygulanarak boyayı su ile inceltin.
- Boyanın fırçadan damlamasını önlemek için fırçayı boyaya daldırdıktan sonra fırçayı kabın kenarından içerisine doğru çekerek fazla boyayı temizlemelisiniz.
- Ruloyla boyuyorsanız, ruloyu boyaya batırdıktan sonra kabın içerisine doğru hafifçe silkelediğinizde boyanın fazlasını kaba dökebilirsiniz.
- Rulonuzun boya damlatmasını istemiyorsanız kenarında biriken boyayı sürekli temizlemeniz.